Wyszukane przyjemności na Walentynki
środa, 12 lutego 2014 17:56
PDF Drukuj Email

Możliwości na spędzenie tego czasu tylko we dwoje mamy wiele. Kolacja w wykwintnej restauracji, romantyczna randka w kinie, wyjazd do SPA. A może jednak warto postawić na dobry, niedrogi i sprawdzony już sposób – romantyczną kolację, ale … we własnym domu?

Wyszukane przyjemności na Walentynki

Naprawdę nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy, aby spędzić ten dzień wyjątkowo. Wystarczy trochę inwencji twórczej. Jeśli zdecydujemy się na spędzenie tego wieczoru w domu, warto zadbać o jego specjalny wystrój. Poczuj, że coś świętujesz. Świece, kwiaty, balony, relaksacyjna muzyka, specjalnie dobrane wino, drobne akcenty w kolorze czerwonym np.: obrus, serwetki. Nasza kreatywności nie powinna mieć wtedy żadnych granic. Pomysłów na ten wieczór może być wiele. Przede wszystkim zadbajmy, aby nasza kolacja była lekka, bo potem czeka na nas zmysłowy deser z odrobiną bakalii, pyszną czekoladą, dojrzałymi truskawkami i delikatnymi malinami. Prawdziwa rozkosz dla zmysłów.

Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta z owocami:
200 g gorzkiej czekolady
175 g masła
4 jajka
125 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
125 g mąki pszennej
100 g suszonych moreli (np. Bakalland)
200 g truskawek lub malin do dekoracji
50 g orzechów włoskich do dekoracji

Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebujemy:
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany 30% lub 36%

Przygotowanie:
Połamaną czekoladę razem z masłem należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Jajka ubijać mikserem przez ok. 1 minutę. Cukier zwykły i cukier wanilinowy wymieszać z solą, a następnie powoli  dodawać do jajek dalej miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jajek i wymieszać na małych obrotach. Następnie ostrożnie dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec dodać do masy suszone posiekane morele. Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 30-35 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie polewy: Podgrzać śmietanę tak, aby była gorąca, ale nie gotować jej. Dodać czekoladę, wymieszać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę wylać na ciasto, najlepiej na samym środku, a polewa już sama rozpłynie się po cieście. Udekorować owocami i orzechami, a następnie odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Więcej na www.bakalland.pl

...

Share
 

Komentarze   

 
0 # MangoMania 2014-02-13 09:02
Arcydzieło:) i jak go tu zjeść:)
 
 
0 # bb26 2014-02-13 11:07
Czekoladowa rozpusta :)na Walentynki czekolada to jak afrodyzjakowe must have
 
 
0 # vesp007er 2014-02-16 10:23
Świetne ciasto, chyba spróbuję zrobić.
 

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

POLECANE ARTYKUŁY

Dla babci - diamentowe odmłodzenie skóry

Małe kroki do zdrowego stylu życia

Zimowa pielęgnacja dłoni DIY

Naturalne rozwiązanie problemów skórnych u dzieci

NOWOŚCI KOSMETYCZNE

Skóra w mistrzowskiej formie dzięki fito-taurynie

Dojrzała skóra szyi, dekoltu i biustu z Iwostin Estetic Lifting w kremie

Jak dobrać perfumy

Kryjące dermofluidy przeciwzmarszczkowe dla cery wrażliwej

KATALOG KOSMETYKÓW

Dr Irena Eris PROSYSTEM HOME CARE 545 DEEP SKIN FILLER

Buña Krem do rąk

Nail Tek Protection Plus III ochronna odżywka do pielęgnacji paznokci suchych lub kruchych