Wyszukane przyjemności na Walentynki
środa, 12 lutego 2014 17:56
PDF Drukuj Email

Możliwości na spędzenie tego czasu tylko we dwoje mamy wiele. Kolacja w wykwintnej restauracji, romantyczna randka w kinie, wyjazd do SPA. A może jednak warto postawić na dobry, niedrogi i sprawdzony już sposób – romantyczną kolację, ale … we własnym domu?

Wyszukane przyjemności na Walentynki

Naprawdę nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy, aby spędzić ten dzień wyjątkowo. Wystarczy trochę inwencji twórczej. Jeśli zdecydujemy się na spędzenie tego wieczoru w domu, warto zadbać o jego specjalny wystrój. Poczuj, że coś świętujesz. Świece, kwiaty, balony, relaksacyjna muzyka, specjalnie dobrane wino, drobne akcenty w kolorze czerwonym np.: obrus, serwetki. Nasza kreatywności nie powinna mieć wtedy żadnych granic. Pomysłów na ten wieczór może być wiele. Przede wszystkim zadbajmy, aby nasza kolacja była lekka, bo potem czeka na nas zmysłowy deser z odrobiną bakalii, pyszną czekoladą, dojrzałymi truskawkami i delikatnymi malinami. Prawdziwa rozkosz dla zmysłów.

Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta z owocami:
200 g gorzkiej czekolady
175 g masła
4 jajka
125 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
125 g mąki pszennej
100 g suszonych moreli (np. Bakalland)
200 g truskawek lub malin do dekoracji
50 g orzechów włoskich do dekoracji

Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebujemy:
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany 30% lub 36%

Przygotowanie:
Połamaną czekoladę razem z masłem należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Jajka ubijać mikserem przez ok. 1 minutę. Cukier zwykły i cukier wanilinowy wymieszać z solą, a następnie powoli  dodawać do jajek dalej miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jajek i wymieszać na małych obrotach. Następnie ostrożnie dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec dodać do masy suszone posiekane morele. Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 30-35 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie polewy: Podgrzać śmietanę tak, aby była gorąca, ale nie gotować jej. Dodać czekoladę, wymieszać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę wylać na ciasto, najlepiej na samym środku, a polewa już sama rozpłynie się po cieście. Udekorować owocami i orzechami, a następnie odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Więcej na www.bakalland.pl

...

Share
 

Komentarze   

 
0 # MangoMania 2014-02-13 09:02
Arcydzieło:) i jak go tu zjeść:)
 
 
0 # bb26 2014-02-13 11:07
Czekoladowa rozpusta :)na Walentynki czekolada to jak afrodyzjakowe must have
 
 
0 # vesp007er 2014-02-16 10:23
Świetne ciasto, chyba spróbuję zrobić.
 

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

POLECANE ARTYKUŁY

Idealny krem na zimę dla niemowlęcia

Twoje must have na jesień

Pielęgnacja w sezonie grzewczym

Skin care Expert™ SNAKE marki FLOSLEK Laboratorium Kobiecą Marką Roku 2017!

NOWOŚCI KOSMETYCZNE

Linia SECRET EVOLUTION

BLACK ROSE w miejskiej dżungli

Nowa linia Emolium Skin Repair

Cztery lekkie sposoby na jesienną regenerację włosów

KATALOG KOSMETYKÓW

Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka

Selfie Project Maseczka #NoStress

Nail Tek Protection Plus III ochronna odżywka do pielęgnacji paznokci suchych lub kruchych